Jokaisen yrityksen tarina on yksilöllinen, mutta kaikki aloittavat jostakin. Petri Huhtala osti pienen sosiaali- ja terveysalan yrityksen yhtiökumppaninsa kanssa toiveenaan tuottaa alueelle lisää palveluita. Kun kasvun vauhtiin ei pystytty vastaamaan enää yksin, oli aika löytää uusi suunta.
Yrityksen kasvu ei ole pelkkä yksisuuntainen tie
Petri Huhtala perusti sosiaali- ja terveysalan yrityksen yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa 2013. Toiminta alkoi pienestä yksiköstä, mutta seuraavan viiden vuoden aikana toiminta moninkertaistui. “Myyntivaiheessa meillä oli 4 yksikköä ja viides oli avautumassa”, entinen yrittäjä Huhtala kertoo. Kasvua haluttiin jatkaa ja vaihtoehtoja alettiin punnita.
Huhtala kumppaneineen tiedosti jo heti alussa, että yrityksen myymiseen kuuluu asioita, joista heillä itsellään ei ole tarpeeksi tietoa. “Haluttiin tietää, mikä on oleellista myydessä – millainen voisi olla sopiva ostaja, mitkä asiat pitää olla kunnossa, mihin yrityskaupassa perustuu hinnoittelu ja mitä riskejä molemmin puolin on”, Huhtala selventää. Heille oli tärkeää, että työt jatkuvat myös myynnin jälkeen. “Halusimme yhtiökumppanin kanssa jatkaa töitä, joten oli tärkeää oli miettiä myös meidän roolia ja tulevaisuutta”, Petri raottaa.
Kasvu oli niin vauhdikasta, että jotain vaihtoehtoja oli tulevaisuuden turvaamiseksi hankittava. “Joko olisi pitänyt lisätä hallinnon resursseja huomattavasti tai myydä”, Petri Huhtala kertoo. “Oltiin pohdittu vaihtoehtoja aiemmin, mutta yhdellä sähköpostilla löydettiin se oikea tie”, hän valottaa.
Venture Partnersin Huhtala löysi kuin sattuman kautta oikeaan aikaan.“Hyvin nopeasti ensimmäisen tapaamisen jälkeen tuli olo, että tämä on hyvä vaihtoehto ja annettiin Markolle lupa lähteä kartoittamaan ostajia”, Petri naurahtaa jatkoksi.
Apuna asiantuntija, joka tuntee molempien intressit
Yrittäjät olivat myyntiprosessin alkaessa tyytyväisiä ulkopuoliseen apuun. “Saimme kaiken tiedon, mitä osattiin kysyä ja enemmänkin. Markolla oli niin paljon kokemusta vastaavista myynneistä, että hän pystyi aika tarkkaan kuvaamaan jo prosessin alussa, mitä on tulossa”, Huhtala toteaa.
“Saimme kaiken tiedon, mitä osattiin kysyä ja enemmänkin! Markolla oli niin paljon kokemusta vastaavista myynneistä, että hän pystyi aika tarkkaan kuvaamaan jo prosessin alussa, mitä on tulossa”, Petri jakaa kokemuksiaan yrityskaupasta.
Alun tapaamisten jälkeen yhteistyö lähti rullaamaan hyvin. Useampi ostajaehdokas kiinnostui ja neuvotteluja päästiin aloittamaan. “Marko sopi tapaamisia ja kävimme useamman sijoittajan ja ostajan luona neuvottelemassa. Marko oli aina mukana ja suunnittelimme ja sovimme yhdessä ennakkoon neuvottelujen kannalta keskeisiä asioita”, hän jatkaa. Pikkuhiljaa ostajajoukosta karsiutui ehdokkaita pois, ja muutaman kiinnostuneen kanssa alkoi jatkoneuvottelut. “Aika pian syntyi se lopullinen päätös, jonka seurauksena esikauppakirja tehtiin ennen juhannusta ja sitten elokuussa lyötiin kaikki lukkoon”, Huhtala kertaa.
Neuvotteluja helpotti se, että mukana oli ulkopuolinen asiantuntija. Huhtalan mielestä asiantuntija osaa eri tavalla suhteuttaa asioita oikeaan mittakaavaan. “Pystyimme keskustelemaan avoimesti asioista isojenkin toimijoiden kanssa. Todellisuudessa yrityskauppa on ihmisten välistä asioiden sopimista. Oma yritys on kuin oma lapsi ja esimerkiksi hinnoittelussa on hyvä saada realistiset arviot molempiin suuntiin ulkopuoliselta”, hän kertoo. Kaiken kaikkiaan Petri oli prosessiin tyytyväinen ja yritys sai jatkaa kasvuaan suuremmassa mittakaavassa.
Petrin kokemuksia yrityskaupasta ja vinkkejä myyntiä harkitseville:
- Kartoita omat intressit, mihin haluat päätyä ja millä aikajänteellä.
- Mieti, miten haluat yrityksen jatkavan.
- Tunnista muutostarve – ja päätä miten muutoksen toteutat.